Sonja Eid on ollut parhaimmillaan kymmenen päivää ilman somea: "Säästän todella paljon aikaa ja lisäksi mieleni on paljon rauhallisempi"

Kirjoittanut: Jutta Vainio - 23.4.2020

Älylaiteaikakausi tuo mukanaan erityisiä haasteita keskittymiskyvyllemme. Kätemme jatkeeksi kasvaneet älylaitteet tarjoavat aivoille loputtoman nopeatempoisen viihdevirran, joka ei varsinaisesti kannusta pitkäjänteiseen ja levolliseen keskittymiseen.

Älylaitteiden ansiosta myös monen tehtävän yhtäaikainen tekeminen on yleistynyt, sillä kännykällä on helppo viestitellä ystävän kanssa samaan aikaan, kun katsoo kannettavalta tietokoneelta Youtube-videota.

Laitteilla multitaskaaminen on kuitenkin yhdistetty huonompaan keskittymiskykyyn ja häiriöherkkyyteen.


Näin alkaa aivotutkijoiden Minna Huotilaisen ja Mona Moisalan kirjan Keskittymiskyvyn elvytysopas Parantaako somepaasto tai kännykkäkielto keskittymiskykysi? -luku.

Kännykän houkutus altistaa meistä jokaisen hieman kehnommalle keskittymiskyvylle joka päivä. Se myös estää meitä pahimmillaan keskittymästä siihen, mikä elämässä on itselle tärkeintä. Strategisen bränditoimiston Aim Visualin perustaja ja Tänään-työkalun toinen tekijä Sonja Eid on kertonut Instagram-tilillään somelakkoilustaan.

Hän on toteuttanut somelakkoa viimeiset pari vuotta aina silloin tällöin. Pisimmillään Sonja on ollut kymmenen päivää ilman somea, kännykkää tai tietokonetta. Tällä hetkellä hänellä on viikon somelakkoja. Silloin hän poistaa kännykästä sosiaalisen median sovellukset, mutta esimerkiksi Whatsappia saa käyttää.

"Minusta järkevin vaihtoehto on viikon somelakot. Ensin olen viikon poissa somesta ja poistan sovellukset etten vahingossa sinne eksy. Viikon jälkeen käyn tarkistamassa kanavat ja saatan päivittää omia tai yrityksen kuulumisia. Sen jälkeen yleensä aloitan uudestaan viikon somelakon", kertoo Sonja.

On ymmärrettävää, että eksymme aina uudelleen kännykän syövereihin. "Koska älylaite on aina käden ulottuvilla, mieleen hiipivät uhkaavat tylsistymisen tunteet voi karkottaa sekunneissa avaamalla kätemme jatkeeksi kasvaneen viihdekeskuksen. Älylaite tarjoaa loputtoman virran mielenkiintoista sisältöä, jota aivot ahmivat mielellään", sanovat Minna Huotilainen ja Mona Moisala kirjassaan Keskittymiskyvyn elvytysopas.

Asialla on kääntöpuoli. Some ja kännykkään upotettu aika alkaa myös helposti ahdistaa. "Kun olen poissa somesta säästän todella paljon aikaa ja lisäksi mieleni on paljon rauhallisempi. Olen yksinkertaisesti onnellisempi ja saan keskityttyä myös niihin asioihin, joihin ei aiemmin ole ollut aikaa," kertoo Sonja siitä, miten somelakkoilu on vaikuttanut häneen.

Hän kertoo, että kun on somesta poissa esimerkiksi viikon kerrallaan, ei oikeastaan missaa mitään tärkeää. Ja vaikka missaakin, niin yleensä joku kertoo siitä. Hän on huomannut miten paljon aikaa uppoaa somessa pelkästään päättömään selailuun. Hän vinkkaakin, että jos tarvitsee tehdä postauksia, ne on järkevin tehdä kerralla ja vaikka ajastaa. Tällöin voi ulospäin vaikuttaa aktiiviselta somessa, vaikka todellisuudessa ei avaisi somekanavia viikkoon.

Sonja on tehnyt Hyvän mielen taidoista tutun Maaretta Tukiaisen kanssa suositun Tänään-työkalun viime vuonna. Hän käyttää aktiivisesti planneria myös itse. Työkalun idea on se, että kun valitsee itselleen tärkeimmät jutut elämässä, osaa kiinnittää huomiota niihin ja karsia kaiken muun taka-alalle. Päätöksien teko helpottuu mitä enemmän tiedostaa itselleen tärkeimmät asiat elämässä.

"Päivä-aukeamien täyttämisen kautta olen oppinut itsestäni eniten. Arki paljastaa sen mitä käsittelemme ja missä mielemme pyörii. Osa tärkeimmistä jutuista koostuu pienistä päivittäisistä asioista tai tuntemuksista. Itse huomasin, että vaikka haluan menestyä työelämässä niin itseasiassa sisäinen rauha menee heittämällä sen edelle," kertoo Sonja työkalun tuomista oivalluksista.

Työkalu on kuin avain itsensä sisälle. Mitään ei tapahdu ennenkuin uskaltaa itse lähteä tutkimaan mitä itsensä sisältä löytyy.

Sonja kertookin keskittyneensä aiemmin siihen, mitä kaikkea voisi juuri nyt tehdä, jotta tulevaisuus olisi parempi. Hän uhrasi tämän hetken hyvinvoinnin tulevaisuuden hyvinvoinnin eteen. Elämän painoarvo tuntui olevan enemmän tulevaisuudessa kuin tässä hetkessä. Nykyään hän tajuaa, että tärkeintä on keskittyä siihen, miten tekee tästä hetkestä parhaan mahdollisen. Kun voi juuri nyt hyvin, tulevaisuus rakentuu automaattisesti siltä pohjalta.

Entä minkä ohjenuoran mukaan Sonja elää juuri nyt? Hän hymyilee ja toteaa, että hänellä on monta lempiohjenuoraa, mutta tällä hetkellä se on tämä:

Meillä jokaisella on kaksi elämää. Toinen alkaa, kun tajuamme, että niitä on vain yksi.
Kungfutse

TÄNÄÄN-TYÖKALU HINTAAN 10 € (norm. 23 €)
TUTUSTU MYÖS MUIHIN HYVÄN MIELEN TUOTTEISIIN.

Sonjan kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

somelakko, tärkeintä tänään, planner, merkitys, keskittymiskyky

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu