Mitä sisäistä vuodenaikaa elät juuri nyt?

Kirjoittanut: Iina Niemelä - 23.10.2020

Mikään luonnossa ei kuki vuoden ympäri — älä odota, että itsekään tekisit niin.

Olemme tottuneet siihen, että luonto elää sykleissä: ensin maa saa märän lehtikerroksen, sitten vesistöjen liike jähmettyy, nurmi kurkottelee kohti aurinkoa ja lopulta koko luonto räjähtää kerralla täysiin elinvoimiinsa. Et odottaisi hiirenkorvien kasvavan marraskuussa tai yrittäisi käydä avantouinnilla heinäkuussa, sillä vuodenaikoja vastaan ei voi taistella — ne täytyy vain hyväksyä. Entä jos sisällämme toimii samankaltainen kierto, eikä saamaton tai alakuloinen olotila ole merkki epäonnistumisesta, vaan sisäisen vuodenajan vaihtumisesta?

Tunnetilojen vaihtelu ei ole virhe, joka meidän pitäisi korjata. On tavallista — odotettavaakin — että energiatasosi ja jaksamisesi muuttuvat. Kun oppii hyväksymään tunnetilojen vaihtelut osana omaa kiertoaan, voimme opetella ottamaan huomioon erilaiset olosuhteet ja ennakoimaan tulevaa jaksamista paremmin.

Mitä vuodenaikaa elät juuri nyt?


Alta löydät kuvailut neljästä sisäisestä vuodenajasta. Kuvailujen on tarkoitus auttaa sinua tunnistamaan se, mitä vuodenaikaa käyt parhaillasi läpi.

Vaikka malli peilaa luontoon ja luo sen ja itsemme välille erityisen yhteyden, etenevät sisäiset vuodenaikamme omalla rytmillään. Yhden vuodenkierron aikana sisäiset vuodenajat tulee todennäköisesti kuljettua läpi monta kertaa — joskus kaikki vuodenajat elää viikossa. Jos siis tunnistat olevasi keskellä synkintä sydäntalvea tai energiasta pursuavaa kevättä, pyri kunnioittamaan sitä. Seuraavan vuodenajan merkit voivat olla jo käsillä.


Sisäinen syksy — hallitset elämääsi


Sisäinen syksy on tunne siitä, että teemme oikeita asioita ja olemme menossa oikeaan suuntaan. Tänä vuodenaikana edistyt tehtävissäsi: huonekasvit kukoistavat, tehtävälista tyhjenee ja juoksulenkit maistuvat. Syksy on täydellistä aikaa arkiseen aherrukseen, sillä vuodenaika vahvistaa kokemusta siitä, että asiat rullaavat eteenpäin juuri niin kuin on tarkoitus. Olet autuaasti tyytyväinen juuri tässä — rauhattomat ajatukset spontaaneista etelänmatkoista, työpaikan vaihdosta ja kodin uudestaan sisustamisesta jäävät taka-alalle.

Kuten luonnossakin, sisäinen syksy on varustautumista talven varalle. Tästä vuodenajasta kannattaa ottaa kaikki irti pitämällä huolta omasta hyvinvoinnista, lataamalla akkuja ja etsimällä mieleistä puuhaa arjen keskeltä. Ensimmäiset talven merkit tulevat näkymään jaksamisessasi. Kun lenkkikengät jäävät kaapin perälle, innoissaan aloitetun kirjan lukeminen ei edisty tai syksyn aikaansaannokset alkavat näyttää vähäpätöisemmiltä, tiedät, että talvi on tulossa.


Sisäinen talvi — voimat vähissä


Kun sisäinen talvi saapuu, innostus syksyllä käynnistettyjä projekteja ja omia harrastuksia kohtaan laantuu. Talven tulo voi säikäyttää, ja onkin tavallinen reaktio harkita hätäisiä äkkilähtöjä ja alanvaihtoja uuden innostuksen kaipuussa. Vaikka talvi on vuodenajoista raskain, sitä ei ole syytä vastustaa — energiatason laskeminen ei ole merkki siitä, että olet väärällä polulla. Päinvastoin, ilman tätä vuodenaikaa ei synny mitään uutta.

Talvella on tärkeää opetella löytämään itselleen sopivat keinot selvitä. Kun annamme pakkasten ja pimeyden tulla, petaamme mahdollisuutta jollekin uudelle. Lumipeite on vuodenkierron välttämätön osa ja uusien alkujen suoja. Sen alla muhivat mahdollisuudet pääsevät kukkimaan pian.


Sisäinen kevät — humalluttava elämänjano


Sisäinen kevät saapuu yhtä nopeasti kuin luonnossakin — kun huomaat ensimmäisen oivalluksen tai vihreän hiirenkorvan, ei mene kauaakaan, kun uusia mahdollisuuksia tuntuu olevan kaikkialla. Kevät antaa sinulle niin selkeän ja kokonaisvaltaisen ymmärryksen itsestäsi ja elämäntehtävästäsi, että lähdet toteuttamaan suuntaasi rytinällä. Saattaa tuntua siltä, kuin talvea ei olisi koskaan ollutkaan.

Pitkästä aikaa näyttäytyvä aurinko valaa valtavasti uskoa omiin kykyihisi. Juuri nyt mikään unelma ei ole liian suuri toteutettavaksi. Kevään hurmostila on humalluttava ja inspiroiva — on kuitenkin onni, ettei se kestä ikuisesti. Jatkuva rautojen tulessa pitäminen on lopulta uuvuttavaa kenelle tahansa. Oivalluksia synnyttävä kevät voi olla levoton, joten on hyvä, että sitä seuraa rentouttava kesä.


Sisäinen kesä — palkintosi ponnisteluista


Vuodenkierron kuningatar, kesä, on miellyttävin ja rennoin ajanjakso. Sen leuto merituuli ja lomapäivien runsaus ovat palkintoja jaksamisestasi. Kesä onkin usein se tunnetila, joka koittaa valmiin projektin palauttamisen, koulusta valmistumisen tai häiden järjestämisen jälkeen — viikkojen latautuminen purkautuu hetkissä.

Pohjolassa kesään liittyvät kuitenkin suuret odotukset — ponnisteluista halutaan palkinnoksi paljon muistoja ja ikimuistoisia kokemuksia. Tämä aiheuttaa painetta, minkä vuoksi sisäinen kesä ei yleensä olekaan niin täydellinen kuin millaiseksi sen kuvittelemme. Saatat tuntea syyllisyyttä siitä, että et ole tarpeeksi onnellinen. Toisin kuin vuodenajasta, sisäisestä kesästä ei kannata pyrkiä ottamaan kaikkea irti. Nyt on aika lomailla, palautua ja vetäytyä hetkeksi hiljaisuuteen.


"Sisäisten vuodenaikojen mallin on tarkoitus havainnollistaa, kuinka jatkuva ihanteellinen olotila ei ole mahdollinen eikä siihen edes kannata pyrkiä, koska sillä tavalla tulee sulkeneeksi itseltään mahdollisuuden uusiin oivalluksiin ja henkiseen kasvuun." — Elina Jokinen

Aihetta käsitellään Jokisen uutuusteoksessa Säröjen kauneus. Tämä itsensä kehittämisen kirja ei kannusta sinua muutosprojektiin, jonka lopussa odottaa uusi, uljas sinä. Päinvastoin tarkoitus on palata takaisin itseesi, löytää sisäinen tarinasi ja hyväksyä säröjen koristama sinuus.

TUTUSTU JA OSTA SÄRÖJEN KAUNEUS -KIRJA TÄÄLTÄ.

Artikkelin avainsanat:

elämänhallinta, elämänmuutos, itseymmärrys, jaksaminen

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu