Oikealla hetkellä toimiminen on tiedettä

Kirjoittanut: Daniel H. Pink - 4.6.2020

Milloin?-kirjani kertoo oikealla hetkellä toimimisesta. Tiedämme jokainen, että ajoitus on kaikki kaikessa. Ongelma on, ettemme tiedä paljoakaan ajoituksesta itsestään.

Elämä tarjoaa meille loputtoman oikeaan hetkeen liittyvien päätösten virran: milloin vaihtaa uraa, milloin kertoa huonot uutiset, milloin osallistua luennolle, milloin päättää avioliitto, milloin mennä juoksulenkille tai milloin sitoutua joko projektiin tai ihmiseen. Valtaosa näistä päätöksistä kumpuaa kuitenkin intuition ja arvailun huuruisesta suosta. Uskomme, että oikealla hetkellä toimiminen on taidetta.

Osoitan kirjassani, että todellisuudessa oikealla hetkellä toimiminen on tiedettä. Monimuotoisen ja monialaisen tutkimuksen kasvava kenttä tarjoaa tuoreita näkökulmia ihmisenä olemiseen ja hyödyllisiä neuvoja siihen, kuinka työskennellä fiksummin ja elää paremmin. Vieraillessaan missä tahansa kirjakaupassa tai kirjastossa näkee hyllyn tai paremminkin hyllyjä, jotka on pinottu täyteen kirjoja, miten tehdä erinäisiä asioita: saada ystäviä, vaikuttaa ihmisiin tai oppia tagalogin kieli kuukaudessa. Näiden kirjojen tuotanto on niin valtaisaa, että niteet vaativat jo oman luokkansa: miten-kirjat. Tämän kirjan voi sen sijaan nähdä kokonaan uutena lajityyppinä, milloin-kirjana.

Yli 700 tutkimusta


Kaksi urheaa tutkijaa ja minä olemme lukeneet ja analysoineet yli 700 tutkimusta taloustieteen, anestesiologian, antropologian, endokrinologian, kronobiologian ja sosiaalipsykologian aloilta saadaksemme selville oikealla hetkellä toimimisen salaisuuden. Milloin?-kirjan kahdensadan sivun ajan hyödynnän tuota tutkimusta tarkastellessani kysymyksiä, jotka kyllä kuuluvat ihmisenä olemisen kokemukseen mutta jotka usein pysyvät katseiltamme piilossa.

Miksi aluilla on niin suuri merkitys riippumatta siitä, olemmeko saaneet lentävän lähdön tai ottaneet varaslähdön? Ja kuinka voimme aloittaa alusta, jos kompuroimme lähtötelineissä?

Miksi projektin, pelin tai jopa elämän puolivälin saavuttaminen saa meidät toisinaan masentumaan ja toisinaan puolestaan syttymään?

Miksi loput antavat meille toisaalta energiaa pinnistää maaliviivan yli mutta kuitenkin inspiroivat meitä hidastamaan ja etsimään merkityksellisyyttä?

Millä tavalla samanaikaistamme toimintamme muiden kanssa esimerkiksi ohjelmistoja suunnitellessa tai kuorossa laulaessa?

Miksi osa kouluaikatauluista estää oppimisen mutta tietyntyyppiset tauot parantavat oppilaiden ja opiskelijoiden koetuloksia?

Miksi menneiden muistelu saa meidät käyttäytymään tietyllä tavalla, mutta tulevaisuuden ajatteleminen ohjaa meidät eri suuntaan?

Ja kuinka voimme viime kädessä rakentaa organisaatioita, oppilaitoksia ja elämäntapoja, jotka ottavat huomioon ajoituksen näkymättömän voiman ja jotka tunnistavat — Miles Davisia lainatakseni — että aika ei ole pääasia vaan ainoa asia?

Ote Milloin?-kirjasta


Daniel H. Pink on kirjoittanut menestysteokset Drive ja To Sell Is Human. Hänen kirjojaan on myyty noin kaksi miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. When-kirjan oikeudet on myyty 27 maahan.

Kuva: Nina Subin

Suomenkielisen painoksen saatesanat on kirjoittanut johtamisen professori Alf Rehn, jonka mielestä oikea ajoitus on kriittisen tärkeä taito jokaiselle.

TILAA MILLOIN?-KIRJA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

se hetki, ajoitus

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu