Mieti tarkkaan, mitä ajattelet, sillä ajatuksesi voivat toteutua

Kirjoittanut: Jarmo Liukkonen - 16.4.2020

Mielikuvat hallitsevat voimakkaasti elämäämme. Kyvyssämme tuottaa mielikuvia piilee valtava henkinen voimavara.



Lapsuudessa elämme eräänlaisessa fantasiamaailmassa. Lasten kasvaessa opetamme heidät realisoimaan ajatteluaan, jotta he hahmottaisivat itsensä ja mielensä osaksi todellista maailmaa.

Monet alkavat pikkuhiljaa vähentää mielikuvituksen käyttöä, kun taas toiset muodostavat siitä voimavaran hyvinvoinnille, kehittymiselle ja vaativissa tilanteissa suoriutumiseen.

Mielikuvilla on valtava voima hallita ajatuksiamme, usein myös ilman, että tiedostamme sitä lainkaan.

Mieltä voidaan treenata mielikuvaharjoittelun avulla. Mielikuvat tuottavat aivoissa vastaavanlaisia muutoksia kuin kyseisen asian toteuttaminen käytännössä.

Neurofysiologinen tutkimus on osoittanut, että hermojärjestelmämme ei aina kykene erottamaan todellista ja kuviteltua kokemusta toisistaan. Hämähäkin kuvittelu aiheuttaa hämähäkkikammoiselle stressireaktion. Koripallon heitto koriin mielikuvissa aktivoi samoja hermoverkkoja kuin salilla oikeasti palloa heitettäessä. Tähän ilmiöön perustuvat esimerkiksi erilaiset psykofyysiset kuntoutusohjelmat, urheilijoiden henkinen valmennus ja kykymme selvitä mielikuvituksen avulla kohtaamistamme kriiseistä.

Mielikuvat hyvistä terveyttä edistävistä tavoitteista luovat motivaatiota saada aikaan näitä positiivisia muutoksia. Myönteiset mielikuvat tuottavat myönteisiä tunteita ja suotuisia kehollisia muutoksia. Kielteiset mielikuvat toimivat päinvastoin. Käydessämme mielessämme lävitse haasteellisia tapahtumia, voimme palauttaa mieleemme aikaisempia onnistumisia ja näin vahvistaa luottamusta selviytymiseen jatkossakin.

Mielikuvien avulla voidaan hoitaa muun muassa kiputiloja sekä mieliala- ja unihäiriöitä. Uneen vaipuminen onnistuu paremmin unelmoimalla mieluisista asioista kuin miettimällä edessä olevia ongelmia. Vaikka vakavia fyysisiä sairauksia ei mielikuvilla voida parantaa, saattavat monet sairauden oireet helpottua niiden avulla.

Mielikuvia voi käyttää tehokkaasti terveyden, hyvinvoinnin ja suoriutumisen tukena.


Jarmo Liukkonen on Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan emeritusprofessori ja liikunnan ja psyykkisen hyvinvoinnin dosentti sekä Lapin yliopiston kasvatustieteen dosentti. Liukkonen on toiminut psykologisen valmennuksen asiantuntijana useissa Suomen urheilumaajoukkueissa. Hän on edustanut Suomea Euroopan urheilupsykologisen yhdistyksen hallituksessa. Lisäksi hän on ollut useita vuosia Suomen olympiakomitean urheilupsykologisen valiokunnan jäsenenä ja Suomen urheilupsykologisen yhdistyksen puheenjohtajana.


Kuva: Heidi Strengell


Häneltä ilmestyi vastikään kirja Kuka hallitsee mieltäsi? — tilaa tästä tarjoushintaan 24 € (norm. 39 €)


Katso myös aikaisempi kirja Psyykkinen vahvuus.

Artikkelin avainsanat:

mielikuvaharjoittelu, ajatukset, hyvinvointi

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu