Kuinka paljon sinun tulee oikeasti toimittua tärkeinä pitämiesi asioiden parissa?

Kirjoittanut: Leena Ståhlberg & Marjaana Herlevi - 24.7.2020

Älä yritä tulla menestyneeksi ihmiseksi, vaan pikemminkin ihmiseksi, jolla on arvot.
— Albert Einstein

Kun mietit tulevaisuuttasi ja tärkeitä valintoja, on merkittävää pohtia lähtökohtaisesti sitä, mitkä asiat ovat sinulle elämässäsi kaikkein tärkeimpiä. Silloin tulet miettineeksi omia arvojasi. Itse asiassa näitä olisi hyvä pohtia aina aika ajoin, vaikkapa kerran vuodessa. Kun tunnistat omat arvosi, sinun on helpompi tehdä päivittäisiä valintoja mutta myös suuria, koko elämän suuntaa koskettavia.

Henkilökohtaisen arvomaailman vahvistuminen ja siihen perustuvan elämänsuunnan löytäminen tuovat tasapainoa ja tukea kaikkiin elämän haasteisiin ja käännekohtiin. Hyvät arvot kohentavat elämänlaatua ja huonot puolestaan tuhoavat sitä. Kun elää omia arvojaan kunnioittaen, on helpompi elää onnellista elämää. Hyvä itsetunto ja onnellisuus ovatkin kytköksissä siihen, kuinka hyvin kykenet toteuttamaan ihannearvojasi.

Arvoristiriidat voivat näkyä onnettomana olona ja tyytymättömyytenä vallitsevaan tilanteeseen. Yksi yleisimmistä syistä ihmisten alanvaihtoon on se, että omat arvot ovat ristiriidassa työn tai työpaikan arvojen kanssa. Esimerkiksi jos ekologiset arvot ovat sinulle tärkeitä, tuskin haluat olla muovitehtaassa töissä tai myymässä epäeettisesti tuotettuja vaatteita. Tai jos olet sairaanhoitaja ja sinulle on tärkeää toisista huolehtiminen, kohtaaminen ja auttaminen, mutta työssäsi sinulle jää aikaa vain perustoimenpiteiden suorittamiseen, saatat jopa sairastua uupumukseen.

Joku viisas on sanonut, että jos ihminen onneton, hänen täytyy tietää jotakin onnesta. Samoin jos ihminen on tyytymätön, hänen täytyy ietää jotakin tyytyväisyydestä. Siksi onkin tärkeää, että pysähdyt miettimään, mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja. Kun tunnistat omat arvosi, sinun on helpompi selvittää, millaisessa työssä nuo arvot voisivat toteutua.

Arvojesi kirkastaminen vaikuttaa hyvällä tavalla myös päivittäisiin valintoihisi. Jos mietit ajankäyttöäsi, vastaako se arvomaailmaasi? Kun listaat omat arvosi, voit verrata listaa kalenterimerkintöihisi ja ajankäyttöösi: kuinka paljon sinun tulee oikeasti toimittua tärkeinä pitämiesi asioiden parissa? Jos arvosi ja toimintasi ovat sopusoinnussa keskenään, todennäköisesti olet elämässäsi tyytyväinen ja onnellinen.

Kirjoitus on kirjasta Omannäköinen elämä — Näin teet hyviä valintoja
Kirjoittajat: Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi
Kirja auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia ja asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Se antaa virikkeitä vaihtoehtojen puntarointiin sekä kannustaa asettamaan tavoitteita ja saavuttamaan niitä. Teos sisältää yli 50 valintojen tekoa helpottavaa tehtävää. Mukana on myös inspiroivia tarinoita siitä, miten ihmiset ovat rakentaneet omannäköistään elämää.

TILAA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

arvot, hyvä elämä, onnellisuus

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu