Q&A Maaretta Tukiaisen kanssa: Mitä Maaretta sanoisi, jos saisi koko maailman kuuntelemaan yhden minuutin ajan?

Kirjoittanut: Jutta Vainio - 22.5.2020

Maaretta Tukiainen on kirjoittanut useita kirjoja, joilla on päämäärä: tehdä hyvän mielen taidoista kansalaistaito. Hänen mukaansa ihminen, joka tietää, kuka hän on, ei yleensä ajattele jonkun toisen olevan viemässä häneltä jotain pois, olivatpa ajat kuinka haastavat tahansa. Maaretan kirjoja lukevat kymmenet tuhannet ihmiset, joten halusimme tietää näiden kompaktien kysymysten avulla, mitä Maaretalla on mielessä — lue Q&A-sessio Maaretan kanssa.

1. Kuka olet?


Olen Tukiaisen Maaretta Helsingin Tapanilasta. Työkseni kirjoitan kirjoja, autan organisaatioita luovimaan muutoksissa sekä puhun ja koulutan kirjoihini liittyvistä teemoista: luovuudesta, merkityksestä, älykkäästä tiimityöstä sekä hyvinvointia lisäävistä taidoista ja tiloista. Tutustu tästä Maaretan kirjoihin.

2. Mistä sinut tunnetaan?


Olen perusluonteeltani uuteen suuntautuva, mistä syystä olen työkseni tehnyt vähän kaikenlaista. Tästä johtuen ihmiset tuntevat minut myös aika eri yhteyksistä: jotkut TV-uraltani, Sub-kanavan johtajana ja jotkut YLE TV1:n 8 myyttiä työstä -ohjelman juontajana.

Toiset taas ovat saattaneet törmätä minuun toimitilojen kehittämiskuvioissa, sillä yhdeltä ammatiltani olen sisustusarkkitehti ja osallistavan tilasuunnittelun asiantuntija. Aika paljon olen myös puhunut ja moderoinut erilaisissa asiantuntijaseminaareissa, joten kasvoni voivat olla tutut myös niistä yhteyksistä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana olen kirjoittanut 13 kirjaa, joten yhä useampi tuntee minut nykyään niiden kautta. Suosituimmat kirjani kuuluvat Hyvän mielen taidot -kirjasarjaan, joten niihin liittyen moni on voinut törmätä minuun joko kirjamessuilla tai erilaisissa tapahtumissa tai sitten sosiaalisessa tai perinteisessä mediassa — radiossa, TV:ssä tai lehtihaastatteluissa.

Uusinta uutta on vasta ilmestynyt verkkokurssini Hyvän mielen viesti. Sen avulla opit viestimään vetovoimaisesti niin, että hyvä leviää viesti kerrallaan. Tervetuloa mukaan! Entä jos -yhteisö saakin kurssistani 20 % alennuksen alennuskoodilla ENTAJOSHOI20

Täällä ilmainen video, jolla saa hyvän ensituntuman kurssista.

3. Mikä on päällimäisin fiiliksesi juuri nyt?


Olen inspiroitunut uusista mahdollisuuksista, joita tällä hetkellä näen ympärilläni. Ensi keväänä ilmestyvä kirja, jota parhaillaan kirjoitan, tuo minulle päivittäin iloa. Olen onnellinen siitä, että saan tehdä työtä, jota rakastan. Kirjoittaminen on lapsesta lähtien ollut minulle olennainen tapa jäsentää maailmaa. Parhaimmillaan se on kuin meditaatiota, jossa pääsen syvään yhteyteen sekä itseni että ympäröivän maailman kanssa.

4. Kerro meille — mitä ovat Hyvän mielen taidot?


Hyvän mielen taidot ovat taitoja, joiden avulla mieli pysyy joustavana ja elämässä on enemmän vaihtoehtoja. Taidot perustuvat positiivisen psykologian ja luovuuden akateemiseen tutkimukseen sekä testattuihin ammattilaiskäytänteisiin. Taitoja on helppo harjoitella ihan tavallisessa arjessa. Hyvän mielen taidot -kirjaan on koottu keskeinen tietotausta, havainnollistavia tosielämän tarinoita sekä käytännön harjoittelua tukevia tehtäviä. Kirjan keskeinen anti on paketoitu Hyvän mielen kortteihin sekä helposti täytettävään työkirjaan Hyvän mielen vuosi. Hyvän mielen tehtäväpakki ammattilaisille sisältää puolestaan monistettavien tehtävien lisäksi ohjeet yksilö- ja ryhmävalmennusten vetämiseen aineiston tuella.

Olen ollut valtavan iloinen Hyvän mielen työkaluista saamastani palautteesta. Suuri määrä suomalaisia asiantuntijoita eri toimialoilta on ottanut tämän työkalusarjan jokapäiväiseen käyttöönsä - tiimivalmennuksista oppilaitoksiin, saattohoidosta synnytyssaleihin ja vapaaehtoistyön kohtaamisista uusien tuotteiden innovointityöpajoihin. Tämä vahvistaa tunnetta kirjoitustyön tärkeydestä. Sillä mitä teen, on siis muillekin merkitystä.

5. Mikä on sinun "moottorisi" elämässä? Mistä saat inspiraatiota?


Saan voimaa ja iloa uusien asioiden luomisesta, luonnossa liikkumisesta sekä kohtaamisista eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa. Kauneus eri muodoissaan tuo valtavasti inspiraatiota. Uusien asioiden oppiminen ja muiden voimauttaminen oman tekemiseni kautta toimivat kirjoitustyön moottoreina.

Mottoja on monia. Niistä ”Elämä on liian lyhyt siivoamiseen” on henkilökohtainen suosikkini. On tärkeää laittaa aikansa siihen, mikä itselle on elämässä tärkeintä. Siivoaminen ei kuulu minulla niihin. Toinen mottoni on ”Maitoa kaatuu”. Se tarkoittaa että kun kokeilee ja luo uutta, yleensä sattuu ja tapahtuu, myös mokia. Se kuuluu elämään. Ilman erehdyksiä ei oikeastaan voi uusiutua. Moka on yleensä aina lahja. Mitä pahemmin sen saaminen kirpaisee, sitä parempi lahja on kyseessä. Kaikkein parhaimmat lahjat ovat sellaisia, että kun ne osuvat kohdalle, luulee että kuolee - mutta hetken päästä tajuaakin syntyneensä uudelleen.

6. Mitä huomioita olet tehnyt viime aikoina työssäsi ihmisistä? Entä työelämän muutoksesta?


Olemme lähtökohtaisesti aika erilaisia siinä, miten siedämme muutosta ja epävarmuutta. Se on ok. Mitä paremmin tuntee itsensä ja sen millainen on, sitä joustavammin pystyy toimimaan myös stressaavissa tilanteissa. Koronatilanne venyttää pinnaa eri tavalla riippuen siitä, millainen ihminen pohjimmiltaan on. Joku on saanut pakkoeristyksessä luovuutensa puhkeamaan kukkaan, joku toinen taas menettänyt keskittymiskykynsä kokonaan. Ja sitten on niitä, jotka ovat ensin lamaantuneet, sitten inspiroituneet ja kehittävät tällä hetkellä uusia palveluita meidän kaikkien hyvinvoinniksi ja hyödyksi.

Työelämäpuolella tiimien merkitys on viime aikoina korostunut ja etätyön myötä sen painoarvo kasvanut. Edelläkävijäyritykset panostavat tällä hetkellä tiimien hyvinvoinnin ja yhteisen älyn kehittämiseen.

7. Jos saisit koko maailman pysähtymään ja kuuntelemaan minuutiksi, mitä sanoisit?


Olet ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin olet. Maailmassa ei ole toista samanlaista kuin sinä. Mitä aiot tehdä tällä tiedolla? En malta odottaa! Samaan aikaan haluaisin sinun muistavan että myös tämä on totta: Olemme kaikki samaa ainetta — ihmisiä — ja siksi yhtä arvokkaita ja tärkeitä siihen katsomatta millaisia olemme. Tämä on mielestäni ihmisyyden perimmäinen ydin.

8. Mitä luit viimeksi?


Ylen tiedekirjeen, Yliopisto-lehden kirjapalstan sekä parvekeikkunaesitteen (ikkunakauppias poistui hetki sitten ovesta). Kirjoista luin viimeksi Marshall B Rosenbergin Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus -teoksen. Seuraavana on vuorossa Peter Hœgin Sinun silmiesi kautta.

9. Mitä ajattelet siitä, että itsensä kehittämisen kirjoille on avattu Entä jos -verkkokauppa?


Nokkela veto, joka palvelee kasvavaa joukkoa suomalaisia. Itsensä kehittäminen kiinnostaa. Elinikäinen oppiminen on nyt lyönyt ajatuksena läpi enkä näe mitään merkkejä siitä, etteikö se jatkossa vain vahvistuisi.

10. Mikä on tällä hetkellä lempisitaattisi?


"Meillä on kaksi elämää, ja toinen alkaa kun huomaamme, että niitä on vain yksi.” - Kungfutse. Tämä ajatus sisältää mielestäni kaiken olennaisen elämästä. Voiko tuota osuvammin enää kiteyttää elämän ainutkertaisen kauneuden?


Maaretan kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

hyvän mielen taidot, Q&A, kirjailija

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu