Esittelyssä uutuuskirja David Robsonilta: Älykkyysloukku

Kirjoittanut: Iina Niemelä - 21.10.2020

Miten arvostettu fyysikko huijattiin salakuljettamaan kaksi kiloa kokaiinia Argentiinan rajan yli? Miksi Nokia murtui, vaikka vain muutama vuosi aiemmin se hallitsi lähes puolta maailmanmarkkinaosuudesta? Miten jalkapallon supertähdillä varustettu Englannin joukkue hävisi Islannille vuoden 2016 miesten Euroopan mestaruusturnauksessa? Yksinkertaista — he kaikki lankesivat tavalla tai toisella älykkyysloukkuun, ja niin voit langeta sinäkin.



Voiko korkea älykkyysosamäärä ruokkia tyhmyyttä?


Älykkyyden uskotaan kulkevan käsi kädessä koulutustason kanssa. Siksi voisi olettaa, että nerokkaimmat tutkijat ja Nobel-palkitut tieteilijät erehtyvät keskivertokansalaista harvemmin. Tosiasiassa tällaiset ihmiset eivät tee aivan yhtä paljon virheitä — he voivat tehdä niitä jopa enemmän. Tutkimusten mukaan asiantuntija-asema ja korkeampi koulutus altistavat huolimattomuudelle sekä sokeuttavat omalle puolueellisuudelle.

Viisaiden ihmisten sokeudesta omille virheilleen kertoo hyvin esimerkkitapaus Nasan historiasta. Vuonna 2003 Nasa lähetti avaruuteen Columbia-sukkulan, joka Maahan palatessaan tappoi koko seitsemänhenkisen miehistön irronneesta vaahtomuovipalasesta johtuen. Traagisesta onnettomuudesta hullua tekee se, että vaahtomuovieristys oli pettänyt kaikissa edellisissäkin laukauksissa. Koska aiemmat vahingot eivät olleet kuitenkaan aiheuttaneet kuolemanvakavia seurauksia, alkoivat Nasan insinöörit pitää tätä lopulta kohtalokasta virhettä arkipäiväisenä asiana. Alkuun harmittomalta tuntuva virhe oli sattunut niin monta kertaa, että syntyi lopputulosharha: vahinkoa ei tapahtuisi tälläkään kertaa, ja näin saatiin perusteltua se, miksi avaruuteen saatettiin lähettää tiedettävästi viallinen sukkula.

Lopputulosharhan kaltaiset efektit eivät ole harvinaisia: mitä pidempään kepeitä virheitä siedetään, sitä välinpitämättömämmin laiminlyönteihin suhtaudutaan. Harhoihin lankeavat niin korkeasti koulutetut tutkijat kuin tavan kansalaisetkin. Teemme jatkuvasti arviointivirheitä tunteidemme ja aiempien kokemustemme perusteella esimerkiksi todennäköisyyksiin, taloudellisiin valintoihin ja ihmissuhteisiin liittyen.

Tällaisia harhaanjohtavia käsityksiä viisaudesta käsitellään David Robsonin uutuuskirjassa Älykkyysloukku. Kirja esittelee kattavasti hyödyllisiä tutkimustuloksia, nykymaailman esimerkkejä sekä historian oppeja, joiden avulla opit vinoutuneesta käsityksestämme liittyen älykkyyteen ja asiantuntijuuteen. Saatat huomata, että monet ajatusmallit ja toimintatavat ilmenevät myös sinussa. Älykkyysloukku auttaa sinua tunnistamaan päätöksentekosi kompastuskivet, jotta voit tehdä parempia valintoja ja vähemmän virheitä.

Älykkyysloukku tiivistettynä


Kenelle kirja sopii? Älykkyysloukku on tarkoitettu sinulle, joka haluat ymmärtää itseäsi ja päätöksentekoasi paremmin ja näin vähentää virheidesi määrää. Sinun ei tarvitse olla Nobel-palkittu älykkö nauttiaksesi kirjasta, sillä me kaikki astumme samoihin sudenkuoppiin valintojemme ja toimintatapojemme kanssa.
Mitä opit tästä kirjasta? Opit älykkyyteen liittyvistä harhoista sekä päätöksentekoamme ohjaavista tekijöistä useiden eri esimerkkien avulla. Kirja muuttaa käsityksesi viisaudesta, koulutustasosta sekä asiantuntijoista. Samalla opit kyseenalaistamaan ennakko-oletuksiasi ja tunnistamaan valheita ja valeuutisia.
Mitä lukea seuraavaksi? Daniel H. Pinkin kirja Milloin? johdattaa sinut ymmärtämään, mikä on oikealla hetkellä toimimisen mittava vaikutus. Näiden kirjojen yhteistuloksena teet sekä parempia päätöksiä että toimit niiden suhteen oikeaan aikaan.

TUTUSTU JA OSTA ÄLYKKYYSLOUKKU-KIRJA TÄSTÄ.

Kirjailijasta


David Robson on englantilainen tiedetoimittaja, joka kirjoittaa psykologiasta, neurotieteistä ja lääketieteestä BBC Future -verkkopalveluihin ja on erikoistunut ihmismielen, -ruumiin ja käyttäytymisen tutkimiseen. Hän on kirjoittanut artikkeleita muun muassa BBC Future -palveluun, New Scientist -tiedelehteen sekä The Guardian- ja The Washington Post -sanomalehtiin. Älykkyysloukku (eng. The Intelligence Trap) on hänen esikoisteoksensa ja se on käännetty jo yli kymmenelle kielelle.

Artikkelin avainsanat:

kirjat, kirjailija, itseymmärrys, viisaus

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu