Viisi itsensä kehittämisen kirjoja lukevaa paljastaa, miksi lukevat ja mitä - osa 5: Rosita Juurinen

Kirjoittanut: Nelli Miettinen - 20.8.2020


Jatkamme sarjaa, jossa viisi itsensä kehittämisen kirjojen lukijaa jakavat lukukokemuksiaan. Viimeisenä kokemuksena itsensä kehittämisestä jakaa Rosita Juurinen.

Tutustu:
VERKKOSIVU | INSTAGRAM

Rositan blogi Matkaopas vapauteen auttaa pohtimaan, miten haluat elämääsi elää, kenties rakentamaan elämänmuutosta ja nauttimaan riippumattomammasta elämäntyylistä. Blogi on käynnistynyt Rositan omasta elämänmuutoksesta ja halusta luopua hyvästä palkkatyöstä lähteäkseen rakentamaan omannäköisempää ja vapaampaa elämää.

Kysyimme Rositalta neljä kysymystä:


1. Mitä itsensä kehittämisen/self help -kirjaa olet viimeksi lukenut? Millaisia fiiliksiä kirja herätti?


Ensinnäkin täytyy sanoa, että koen self help -termin turhan rajallisena ja jopa hieman kielteisesti mieltyvänä. Ajattelen tämän kategorian tietokirjat itsensä kehittämisen, henkisen kasvun ja itsevalmennuksen kirjallisuudeksi. Oppikirjoina, jotka keskittyvät itsetuntemukseen, ajattelutaitojen ja asennoitumistaitojen aihepiireihin. Teemoihin, jotka ovat hyödyllisiä ihan kaikilla elämän osa-alueilla kasvamiseen ja antavat eväitä asioiden käsittelyyn elämän matkalla. Sellaista hyvän elämän eli elämäntaidon kirjallisuutta.

Juuri nyt en lue mitään elämäntaidon kirjaa. Luen tällä hetkellä enemmän juuri tiettyyn hetkeen tai tilanteeseen osuvia artikkeleita netistä ja katson tv:stä tai netistä puheenvuoroja, valmennuksia, dokumentteja.

Viimeisimpää lukemistoa ovat olleet James Clearin Pura rutiinit atomeiksi sekä Joe Dispenzan Luo itsesi uudelleen. Molemmissa on oivalluksia ja työkaluja oman ajattelun ja toiminnan kehittämiseen, jotta voisi elää tyydyttävämpää elämää ja saavuttaa haluamiaan asioita. Kirjat olivat voimaannuttavia ja vahvistivat uskoa siihen, miten paljon ihminen voi itse vaikuttaa asioihin tekemällä tietoisia muutoksia ajattelussaan ja opettelemalla uusia toimintatapoja.

2. Miksi itsensä kehittämisen kirjat kiinnostavat sinua? Millaisia oivalluksia, ideoita, inspiraatiota olet ehkä saanut niistä?


Itsetuntemuksen lisääminen on varmaan alun perin ohjannut elämäntaitokirjallisuuden pariin. En ole ollut koskaan kiinnostunut mistään fiktiivisistä kirjoista, ainakaan lapsuuden jälkeen. Olen ollut aina enemmän kiinnostunut ihmisen toiminnasta, psykologiasta ja käyttäytymisestä ihan (entisen) ammattinikin puolesta. Sittemmin omannäköisen elämän rakentaminen ja työkalut saavuttaa omia tavoitteita ja tuunata omaan ajattelua ovat nousseet keskiöön. Olen saanut hyödyllisiä ajattelumalleja suhtautua omaan itseen, kanssaihmisiin ja elämän muutoksiin sekä työkaluja prosessoida asioita ja kulkea elämässä haluttuun suuntaan. On vaikea ajatella, että jokin muu kirjallisuuden laji olisi kiinnostavaa ja hyödyllisempää kuin elämäntaidot ja tosielämän tarinat.

Olen saanut sekä inspiraatiota että konkreettisia välineitä erilaisiin elämäntilanteisiin. Näitä kahta pyrin jakamaan myös omissa blogiartikkeleissani ja tuotteissani.

3. Mitä itsensä kehittämisen kirjaa suosittelisit myös muille? Miksi?


Aiemmin mainittujen lisäksi voisin suositella kahta klassikoksikin mieltämääni kirjaa. Toinen on Tim Ferrissin 4 tunnin työviikko, joka pisti vauhtia omaan elämänmuutokseen ja irtisanoutumiseen palkkatyöelämästä. Toinen on Jack Canfieldin How to get from where you are to where you want to be — 25 Principles of success. Canfieldin kirja on hyvä ja helppolukuinen kokoelma periaatteita ja harjoituksia omien tavoitteiden saavuttamiseksi sekä esimerkkejä niiden käytännön soveltamisesta.

4. Itseään voi kehittää monella tavalla. Onko kirja sinusta tähän hyvä keino? Jos on niin, miksi?


Minusta on hyvä, että on monipuolisia keinoja opiskella ja inspiroitua elämäntaidoista. Kirjat, niin perinteiset kuin e- ja äänikirjatkin, sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Lisäksi tulevat erilaiset verkko- ja livevalmennukset sekä tapahtumat — omaan persoonallisuuteen ja tilanteeseen parhaiten natsaten, erilaisia formaatteja yhdistellen. Itse olen hyödyntänyt perinteisten kirjojen lisäksi valmennuksia verkossa ja livenä sekä Youtuben loputonta tarjontaa. Youtubesta laitan pyörimään aina jotain valmennusmatskua iltaisin nukkumaan mennessä.  Abraham Hicksin opit ovat itselleni tyypillistä iltakuunneltavaa.

Perinteinen kirja on edelleen suosikkini, ja tykkään tehdä myös muistiinpanoja ja alleviivauksia kirjoihin. Oikea kirja on jotenkin todellisempi. Toki digitaaliset materiaalit ovat tulleet täydentävinä siihen rinnalle. Oikea kirja on ihana matkoilla, niitä ei vaan montaa mahdu reppuun roudattavaksi. Olen toisaalta myös myynyt viiime vuosina lähes kaikki kirjani pois viedessäni elämää yksinkertaisempaan suuntaan.

Artikkelin avainsanat:

itsensä kehittäminen, kirjat, self help

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu