Kynä-kirjasarjan esittely: Mirjami Haimelin & Satu Rämö

Kirjoittanut: Iina Niemelä - 22.10.2020

Lähes kaikki tässä maailmassa lähtee liikkeelle kirjoitetusta sanasta. Niin tv-ohjelmat, menestyneet yritykset kuin myyntiennätyksetkin ovat saaneet alkunsa hyvin kirjoitetusta käsikirjoituksesta, liiketoimintasuunnitelmasta tai sähköpostiviestistä. Sanojen ainoa oikea päämäärä ei ole päätyä kansien väliin, vaan niiden avulla voi luoda mitä vain. Siksi kirjoittaminen ei ole vain kirjailijoille annettu etuoikeus — se kuuluu meille kaikille.

Mirjami Haimelin ja Satu Rämö ovat kirjoittaneet nyt tästä meitä kaikkia yhdistävästä asiasta, kirjoittamisesta. Inspiroivan kirjaparin ensimmäinen osa, teoriapohjainen opas Kynä — kaikki tärkeä kirjoittamisesta kokoaa yhteen kaiken mitä meidän kuuluu tietää luovasta kirjoitusprosessista. Teos antaa teorian lisukkeeksi monia konkreettisia työkaluja, joita voi hyödyntää omassa tekemisessään.

Kynä opastaa muun muassa inspiraation etsimiseen, blokkien ylittämiseen, oman tyylin löytämiseen, hyvän haastattelun järjestämiseen ja uskottavuuden kasvattamiseen. Aiheista kertovat omien kokemustensa kautta monet alan ammattilaiset, jolloin aiheita pääsee tarkastelemaan useista näkökulmista. Kirjaa varten on haastateltu suosittua kirjailijaa Anna-Leena Härköstä, suomiräppäri Mikko ”Pyhimys” Kuoppalaa, Äidin puheenvuoro -youtubekanavan ylläpitäjää Inari Fernándezia, Finlandia-palkittua kirjailijaa Kjell Westöä, käsikirjoittaja Laura Suhosta sekä monia muita taitavia kynäilijöitä.

Teoria käytäntöön tehtäväkirjassa


Pääset käyttämään oppimaasi kirjaparin toisessa osassa, tehtäväkirjassa Kynä — tehtäviä oman äänen löytämiseen. Teos pitää sisällään lähes sata harjoitusta, joiden täyttäminen onnistuu suoraan kirjan omille sivuille. Tulet harjoittelemaan lähteiden hankintaa, aistien käyttöä kirjoittamisessa sekä palautteen hyödyntämistä. Näiden lisäksi intervallitreenit, kanban-menetelmä ja seitsemän virkkeen sapluuna tulevat tutuiksi.

Opaskirjan kanssa samat pääteemat kantava tehtäväkirja on varmistus siitä, että oppimasi ei jää vain silmänlumeeksi, vaan pääsee oikeuksiinsa kaikissa tulevissa teksteissäsi.

Kynä-sarja tiivistettynä


Kenelle kirja sopii? Kynä-sarja on hyödyllinen kaikille niille, jotka kirjoittavat tai haaveilevat kirjoittavansa — oli tavoitteena sitten tehokas myyntipitchaus, onnistunut Instagram-postaus, hyvä sähköpostiviesti tai ikioma kirja. Sarjan voi lukea joko yhdessä tai erikseen. Niin aloittelija kuin kokenutkin kirjoittaja saavat teoriakirjasta tärkeitä neuvoja, joita pääsee hyödyntämään tehtäväkirjan harjoituksissa. Oman kirjoitusprosenssinsa hyvin tunteva konkari voi puolestaan hyötyä paljon jo pelkästä uusia näkökulmia ja toimintatapoja herättävästä tehtäväkirjasta.
Mitä opin tästä kirjasta? Teoriakirjan avulla pääset käsiksi aloittamisen saloihin, vakuuttavan tekstin tunnuspiirteisiin sekä onnistuneen taustatyön tärkeyteen. Opit inspiraatiosta, flow-tilasta ja luovuusblokeista. Tämän lisäksi saat käytännön esimerkkejä, työkalusuosituksia ja ammattilaisten omakohtaisia vinkkejä. Tehtäväkirja puolestaan vie kaiken tämän käytäntöön.
Mitä lukea seuraavaksi? Luovan työn tekijä hioo kädenjälkensä huipputuloksiin lukemalla seuraavaksi Paavo ja Lauri Järvilehdon Pim! Olet luova -kirjan. Pim! antaa työkaluja luovuuden löytämiseen ja hyödyntämiseen. Tällä kolmen kirjan paketilla luovuutesi ja tekstisi mahdollisuudet ovat taatusti rajattomat.

TUTUSTU JA OSTA TÄSTÄ OPASKIRJA: KYNÄ — KAIKKI TÄRKEÄ KIRJOITTAMISESTA.
TUTUSTU JA OSTA TÄSTÄ TEHTÄVÄKIRJA: KYNÄ — TEHTÄVIÄ OMAN ÄÄNEN LÖYTÄMISEEN.

Kynien takana


Mirjami Haimelin on koulutukseltaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, mutta on työllistynyt viimeiset vuodet journalismin, tiedekirjoittamisen ja kustantamisen parissa. Tällä hetkellä hän toimii teknologia- ja designyritys Reaktorin sisällönsuunnittelijana. Kynä-sarja pitää sisällään molemmat hänen esikoisteoksensa.

Satu Rämö on ylläpitäjä suosittujen Satu Rämö — doing stuff I love -blogin ja sometilien takana. Hän on toiminut pitkään yrittäjänä erilaisten markkinoinnin ja viestinnän tehtävien äärellä. Kirjoittajakoulutusten lisäksi Islannissa asuvan kirjailijan taidot ovat päässeet käyttöön useiden kirjaprojektien kautta. Rämön viimeisimpänä ilmestynyt teos on Unelmaduunarin tilipäivä (WSOY, 2020).

Kirjailijoiden kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

kirjailija, kirjat, luovuus, harjoitus

Arkisto:

2022

2021

2020

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu