Ennakko-odotusten vaikutus
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana

29,00 €

Ostoskorissa 0 kpl
  • 1. painos, 2022
  • ISBN 978-952-370-305-6
  • Nidottu, 364 sivua

David Robson

Ennakko-odotusten vaikutus

Miten ajattelutapasi voi muuttaa elämääsi

Tiesitkö, että ihmiset, jotka uskovat ikääntymisen tuovan viisautta, elävät pidempään? Tai että hyväksyvä asenne ruokaa kohtaan auttaa laihtumaan?

Universumi ei anna, mitä haluat. Et voi vain ajattelun voimalla hankkia rikkauksia tai parantua sairaudesta. Silti omat ja muiden ennakko-odotukset vaikuttavat siihen, millaiseksi elämäsi muodostuu. Se, mitä luulemme tapahtuvan, muuttaa sitä, mitä tapahtuu.

Ennakko-odotukset ovat kuin ilma, jota hengitämme — ne seuraavat meitä kaikkialle, mutta harvoin olemme niistä tietoisia. Saatat olettaa, että kehosi on vahva tai että se on hyvin altis sairauksille. Saatat uskoa, että stressi on aina vahingollista tai että se lisää luovuutta paineen alaisena. Nämä uskomukset muokkaavat terveyttäsi ja hyvinvointiasi perusteellisella tavalla.

Teos johdattaa ymmärtämään, kuinka ennakko-odotukset muokkaavat ihmisten kokemuksia. Kirja yhdistelee kiehtovia tapaustutkimuksia ja näyttöön perustuvaa tiedettä. Se antaa käytännöllisiä vinkkejä, miten ajattelutapaa voi muuttaa suotuisammaksi niin yleisen hyvinvoinnin kuin vaikkapa tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

“Kiehtova esitys ennakko-odotusten vaikutuksista kokemuksiimme. Hyvin kirjoitettu, pohjautuu tieteeseen ja mukaansatempaavaa luettavaa! Pidän todella paljon!”
- Mithu Storoni, Stress-Proof-kirjan kirjoittaja, silmäkirurgi ja neurotutkija

”Kuten David Robson osoittaa tässä vakuuttavassa teoksessa, oma ajattelutapamme voi vaikuttaa perusteellisesti siihen, mihin päädymme elämässä. Tutkimuksiin perustuva ja fiksuja neuvoja tarjoava Ennakko-odotusten vaikutus laajentaa ajatteluasi — ja voi jopa pidentää elämääsi.”
Daniel Pink, kirjojen When,
Drive ja To Sell Is Human kirjoittaja

”Tämä on kerrassaan mullistava kirja, joka pitää hyvin otteessaan. Sinulla ei ole varaa olla lukematta tätä!”
Nigella Lawson, kokki ja journalisti

David Robson on tiedetoimittaja, joka on erikoistunut aivoja, kehoa ja käyttäytymistä käsitteleviin aiheisiin. Hänen artikkeleitaan on julkaistu muun muassa kansainvälisessä New Scientist -tiedelehdessä sekä The Guardian- ja The Washington Post -sanomalehdissä. Robsonilta on aiempi suomennettu kirja Älykkyysloukku — Miksi teemme tyhmiä virheitä ja miten tehdä parempia päätöksiä (Tuuma-kustannus 2020).

Suomennos: Kaisa Koskela
Alkuperäisteos: The Expectation Effect — How Your Mindset Can Transform Your Life

Ote kirjasta:

Ennakko-odotuksilla on valtava voima. Vasta sen tunnistettuamme voimme alkaa käyttää sitä omaksi hyödyksemme taataksemme itsellemme pidemmän, terveemmän ja onnellisemman elämän.

Tällaiset provosoivat väitteet saattavat kuulostaa vaarallisen samankaltaisilta kuin monien new age -itseapukirjojen sisältö. Yksi esimerkki on Rhonda Byrnen 35 miljoonan niteen myyntimenestys The Secret (suom. Salaisuus), jossa Byrne mainosti ”vetovoiman lakia” eli ajatusta, että esimerkiksi kuvittelemalla itsensä rikkaaksi voi saada elämäänsä enemmän rahaa. Vastaavat ajatukset ovat pelkkää näennäistiedettä, kun taas Ennakko-odotusten vaikutus -kirjani sisältö perustuu luotettaviin tutkimuksiin, jotka on julkaistu vertaisarvioiduissa julkaisuissa ja joista kaikki voidaan selittää laajasti hyväksytyillä psykologisilla ja fysiologisilla mekanismeilla, kuten hermoston ja immuunijärjestelmän toiminnalla. Kirjassa opimme, kuinka omat uskomuksemme voivat vaikuttaa monella tavalla siihen, mihin elämässä päädymme — ilman pienintäkään turvautumista yliluonnolliseen.

Esimerkiksi ahdistuksen seurauksiin liittyvät uskomukset voivat muuttaa fysiologista reaktiota stressiin, mikä vaikuttaa sekä lyhyen aikavälin suoritukseen että pitkän aikavälin henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Positiiviset ja negatiiviset itseään toteuttavat ennustukset voivat niin ikään määrittää muistikapasiteettia, keskittymiskykyä, vaativien ajattelutehtävien aikaista väsymystä ja luovuutta ongelmanratkaisutilanteissa. Jopa henkilön älykkyys, jota on pitkään pidetty muuttumattomana ominaisuutena, voi lisääntyä tai vähentyä hänen omien odotustensa mukaisesti.

Kaikkein hämmästyttävimmät tulokset koskevat ikääntymistä. Ihmiset, jotka suhtautuvat vanhuusvuosiinsa positiivisemmin, kärsivät vähemmän todennäköisesti kuulovaikeuksista, hauraudesta ja sairauksista — jopa Alzheimerin taudista — verrattuna ihmisiin, jotka yhdistävät ikääntymisen vanhuudenhöperyyteen ja kyvyttömyyteen. Todellakin olemme niin nuoria kuin itse tunnemme olevamme.

Nämä havainnot ovat saaneet osan tutkijoista kyseenalaistamaan aivojen perusrajoitteet. Meillä kaikilla voi olla käyttämättömiä henkisiä varantoja, jotka voisimme vapauttaa kehittämällä oikeanlaisen ajattelutavan.

Ennakko-odotuksemme eivät ole kiveen kirjoitettuja. Kun tunnustamme voiman, joka odotuksillamme on elämässämme, tutkimus tarjoaa erittäin yksinkertaisia psykologisia tekniikoita, joita voimme kaikki käyttää parantaaksemme fyysistä ja henkistä terveyttämme ja vapauttaaksemme täyden älyllisen potentiaalimme.

Miten keho, aivot ja kulttuuri oikein toimivat niin voimakkaasti vuorovaikutuksessa näitä itseään toteuttavia ennustuksia tuottaakseen? Mitkä uskomukset ja odotukset hallitsevat fyysistä ja henkistä hyvinvointiamme? Entä kuinka voimme käyttää näitä kiehtovia havaintoja omaksi hyödyksemme? Näihin keskeisiin kysymyksiin tämä kirja pyrkii vastaamaan.

  • 1. painos, 2022
  • ISBN 978-952-370-305-6
  • Nidottu, 364 sivua