Sekunnit ennen kaatumista
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana

29,00 €

Ostoskorissa 0 kpl
  • 1. painos, 2022
  • ISBN 978-952-370-291-2
  • Sidottu, 237 sivua

Hannele Cantell

Sekunnit ennen kaatumista

Elämän suunta voi muuttua sekunneissa. Miltä tuntuu se hetki, kun ymmärtää, ettei mitään ole tehtävissä, vaan kaikki tulee muuttumaan?

Rouva Hoo sairastuu kahteen harvinaiseen neuroimmunologiseen sairauteen, jotka muuttavat hänen elämänsä. Sairaudet aiheuttavat hänelle liikkumisvaikeuksia ja paniikinomaisia pelkoja tilanteissa, joissa kaatuminen voisi olla mahdollista. Traumaattinen elämänmuutos heijastuu ennen kaikkea identiteettiin ja ihmissuhteisiin. Rouva Hoo joutuu pohtimaan, kuinka vahvasti minuus rakentuu kehollisuuden varaan.

Sekunnit ennen kaatumista on Hannele Cantellin omiin kokemuksiin pohjautuva kertomus, joka kuvaa ihmisyyttä — meitä jokaista. Kaatuminen synnyttää usein kipua ja häpeää, eikä sen jälkeen ole helppo nousta ylös omin avuin. Olemme kaikki kaatuneet ja epäonnistuneet jossain vaiheessa elämäämme, kukin omalla tavallamme. Kirja piirtää rohkeasti kuvia muuttuneesta naiseudesta ja parisuhteesta — välillä luonnon metaforia ja fantasiaa hyödyntäen. Se kuvaa lisäksi vammaisuuden ja esteettömyyden yhteiskunnallisia haasteita aikaa vievän byrokratian keskellä. Teos kertoo toisaalta sosiaalisesta ulkopuolisuudesta, syyllisyydestä ja häpeän tunteista muuttuneen kehon ja toimintakyvyn takia mutta myös toivosta, elämänilosta ja rakkaudesta.

Hannele Cantell toimii opettajankouluttajana Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus oppi- ja tietokirjailijana. Cantell on kiinnostunut erityisesti kestävyyskasvatuksesta ja globaalin oikeudenmukaisuuden teemoista. Vammautumisensa jälkeen hän on ottanut yhä aktiivisemmin osaa yhteiskunnalliseen yhdenvertaisuuskeskusteluun.

Kannen piirroksen on tehnyt kuvataiteilija Vappu Rossi.

"Olen vaikuttunut Hannelen rohkeudesta ja herkkyydestä käsitellä omaa sairautta ja sitä julmaa asiaa, kun keho pettää kantajansa."
- Sari Havas, näyttelijä, käsikirjoittaja, seksuaaliterapeutti

"Rohkea ja koskettava"
- Ria Kataja, näyttelijä, ohjaaja

”Hannelen tekstit ovat intensiivisiä, ne vetävät mukaansa olemaan aivan Hoon iholla tai jossain lähellä, vaikkapa tolppana, josta Hoo pitää kauhuissaan kiinni. Tekstit ovat empaattisia, hauskoja ja liikuttavia. Olen lukijana kokija. Tekstien rytmi saa aikaan minussa ruumiillisen kokemuksen: otan toisen kivun tai surun kauniin tekstin kautta itselleni, mutta jo seuraavaksi olen koko olemuksellani kiitollinen Hoon saamasta hoidosta tai nauran hänen arkensa havainnoille, jotka muuttuvat kirkkaiksi kuviksi Hannelen sanojen kautta.”
- Irina Pulkka, näyttelijä

”Minusta Hannelen tekstit ovat antautuvia, virtaavia ja vapaita. Toisaalta ne ovat hyvin tarkkoja havainnoissaan. Raadollistenkin yksityiskohtien kuvauksiin kiteytyy paljon. Tekstit kuvaavat sairauksia ja niiden tuomia haasteita elämässä jotenkin painottomasti, luhistumatta niiden alle. Isojen ja raskaiden asioiden käsittelyssä on läsnä keveyttä, hienolla tavalla armollisuutta itseä ja hankalia tilanteita kohtaan. Tämä on lukijallekin armollista. Lukukokemus väistää synkkyyden ja herättelee toivoa ja suhteellisuudentajua elämän arvaamattomuuden edessä. Tekstit eivät uhriuta päähenkilöä eivätkä kerjää sääliä, vaan hakeutuvat yhteyteen, kokemusten kuvaukseen, jotka kaikki voivat tunnistaa. Kirja ei ole vain sairaskertomus, vaan tarina ihmisenä olemisesta.”
- Minna Puolanto, näyttelijä

  • 1. painos, 2022
  • ISBN 978-952-370-291-2
  • Sidottu, 237 sivua